Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Biserica din lemn „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”

Cea mai mică biserică din judeţul Vâlcea, biserica de lemn din satul Ciunget, a devenit emblema turistică a localităţii Mălaia, aceasta apărând în materialele de promovare ale obiectivelor din zonă.
Biserica cu hramul Sfinţilor Constantin şi Elena este considerat, astfel, obiectivul turistic principal al localităţii Mălaia.

Biserica de lemn din Ciunget, purtând hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, a fost ridicată în anul 1861. Lăcaşul reprezintă o construcţie simplă din lemn de molid, material peste care s-a aplicat tencuială, atât în interior, cât şi în exterior. Pictura şi iconografia interioară sunt interesante, originale şi valoroase, îmbinând, în mod armonios, pictura naivă ţărănească cu arta murală tradiţională creştin-ortodoxă. În pronaos apare zugrăvit ctitorul bisericii din Ciungetu, împreună cu întreaga familie (tablou colectiv). Principalul ctitor al bisericii din Ciunget este considerat a fi Florea Ionescu, ţăran înstărit şi paracliser, despre care se spune că a trăit 105 ani.

În biserica de lemn din Ciunget nu se mai oficiază slujbe religioase din 1967, de când a fost sfinţită noua biserică, din zid.

Ultima actualizare: 13:21 | 18.07.2024

Sari la conținut