Cascada „Borogeana”
De la Ciungetu în sus, pe Valea Latoriţei. Pe unele din cele mai spectaculoase chei din România. Evident, tot în Mălaia, acolo unde avem şi cea mai înaltă cascadă din România.
Cheile Latoriţei sunt situate în partea de sud a Munţilor Latoriţa şi în cea de nord a Munţilor Căpăţânii, lângă Lacul de acumulare Petrimanu.
Accesul către chei se face, mai întâi, pe şoseaua ce pleacă din Brezoi spre Ciungetu şi, mai apoi, pe un drum asfaltat spre cabana Petrimanu. În centrul localităţii Ciungetu, înainte de un pod, în stânga, este un indicator spre Cabana Tudor. cheile latoriţei 3Pentru a intra pe chei, trebuie urmat acel indicator.
Cheile sunt săpate de râul Latoriţa, afluent al Lotrului, în granite şi stânci cristaline, ceea ce imprimă peisajului o notă de o frumuseţe deosebită, sălbăticie şi spectaculos; au o lungime de 5 km şi sunt însoţite de un drum asfaltat deteriorat, care permite accesul cu maşina.
Fac legătura cu Cheile Olteţului, spre Peştera Muierii şi Polovragi, prin Pasul Curmătura Olteţului. Ca o paranteză, după ce se trece de Curmătura Olteţului, drumul este super bun, drum forestier refăcut de curând, cred, fără gropi, cu pietrişul tasat bine.
Prin Cheile Latoriţei se poate ajunge la lacul de acumulare Petrimanu, iar de acolo, mai departe, se desfac două drumuri: unul prin Curmătura Olteţului (unde se ajunge după un urcuş consistent), coborându-se apoi prin Cheile
Cascada cheile latorieţieOlteţului spre Mănăstirea Polovragi, iar celălalt continuă pe firul apei spre lacul Galbenu, cu ieşire spre izvoarele Latoriţei şi trecând pe lângă Lacul Violeta, puţin mai departe, cu acces în Transalpina, ceva mai la nord de iezerul Muntinului.
Zona Cheilor Latoriţei, precum şi cea învecinată, adăpostesc cea mai mare amenajare hidroenergetică de pe râurile interioare ale României: Ciunget, Vidra, Petrimanu, Galbenu, Jidoaia, Mălaia, Brădişor şi încă altele, măruntaiele munţilor fiind brăzdate de sute de kilometri de galerii, unele cu diametre mult mai mari decât cele ale metroului bucureştean.
Aici se poate întâlni cea mai frumoasă cascadă din România!
Aici, efectiv apa dansează pe munte, e un castel cu mii de aripi, de unde, în perdele îndantelate, apa îngerilor curge ca o armată imperială, pe o înălţime de 15-20 de metri, spre stânca flămândă, care o înghite, spunând totuşi că muntele este regele aic