Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Monografia comunei

Localitatea Mălaia este o adevărată stațiune agroturistică care se află situată de-a lungul râului Lotru, în zona montană nordică a județului Vâlcea, înconjurată de Munții Lotrului și ai Căpățânii.

O legendă locală spune că primii oameni care s-au stabilit în această zonă, în Valea Lotrilor, adică a hoților, au fost cetele de haiduci care, după ce jefuiau în trecătoarea Oltului sau dincolo de creasta muntelui, își găseau adăpost în adâncul pădurilor, unde se aflau multe peșteri.

Legenda mai spune că în sus, pe Valea Lotrilor, își aveau taberele trei haiduci renumiți, anume Mălai, Ciungu și Voinea. Mai târziu, după ce și-au strâns destulă bogăție, cei trei haiduci și-au întemeiat familii și s-au stabilit definitiv pe locurile care astăzi se numesc, potrivit numelor lor, Malaia, Ciunget și Voineasa.

Principala atracție a locului o constituie Lacul Brădișor, renumit pentru fauna sa piscicolă. Lacul permite pescuitul, dar şi practicarea sporturilor nautice: caiac-canoe şi înot. Tot aici se află și Complexul Piscicol Brădişor, singurul din ţară care mai are crescătorii de lostriţă, specie de pește pe cale de dispariţie în România, declarată monument al naturii.

Localitatea este aşezată într-un cadru natural unic, cu nu mai puţin de 3 lacuri de acumulare, sute de cascade, dintre care una considerată cea mai înaltă din România, cu cea mai mare hidrocentrală de pe râurile din ţară, cu obiective de patrimoniu şi la polalele munţilor Fratoşteanu, străbătuţi de Transalpina.

Ultima actualizare: 17:02 | 22.05.2024

Sari la conținut